• English
  • Ukrainian
  • Громадська організація«АСОЦІАЦІЯ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ
    УКРАЇНИ»

    НЕКРОЛОГ


    Мазорчук Б.Ф.
    МАЗОРЧУК БОРИС ФЕДОРОВИЧ
    (6.11.1934-11.07.2019)

    З глибоким сумом сповіщаємо, що 11 липня о 17.40 пішов з життя Мазорчук Борис Федорович доктор медичних наук, професор, кафедри акушерства та гінекології №1 Вінницького Національного Медичного університету імені М. І. Пирогова.

    Борис Федорович Мазорчук народився 6 листопада 1934 року в с.Андрушівка Житомирської області в сім’ї робітника. Після закінчення Андрушівської середньої школи в 1953 році вступив до Вінницького медичного інституту, який закінчив в 1959 році.

    Борис Федорович пройшов довгий шлях від лейтенанта медичної служби до завідувача кафедри. За призначенням Міністерства оборони працював військовим лікарем у Туркестанському військовому окрузі (Казахстан). В 1962 році був звільнений в запас. Повернувшись до Вінниці, Борис Федорович вступив до клінічної ординатури Вінницького медичного інституту, яку закінчив у 1964 році. Протягом деякого часу працював викладачем курсу акушерства і гінекології у Вінницькому медичному училищі та лікарем пологового будинку № 1 м.Вінниці. З 1965 до 1977 р. займав посаду асистента кафедри акушерства і гінекології Вінницького медичного інституту. Маючи неабиякі здібності, молодий лікар сформувався як клініцист та вчений-дослідник. У 1972 році під керівництвом академіка Л. В. Тимошенка успішно захистив кандидатську дисертацію «Активність гіалуронідазної ферментної системи при запальних заворюваннях жіночих статевих органів».

    Своє життя Б. Ф. Мазорчук присвятив одній з найважливіших галузей медицини - акушерству та гінекології, а найбільшим його науковим інтересом стало вивчення впливу зовнішніх негативних факторів на вагітну і новонародженого, яке в 1988 році завершилося успішним захистом докторської дисертації. Невтомний пошук вченого протягом багатьох років знайшов своє відображення у понад 346 друкованих працях, зокрема 17 монографіях, 22 авторських свідоцтвах і патентах, 29 методичних рекомендаціях і 82 раціоналізаторських пропозиціях. Його перу належать чотири підручники, серед них перший в Україні посібник для сімейних лікарів. В особі Бориса Федоровича вдало поєднувалися якості вченого-дослідника, вихователя молоді і талановитого організатора. Протягом 22 років він очолював провідну в нашій країні кафедру акушерства та гінекології № 1 Вінницького Національного Медичного університету імені М. І. Пирогова. Висока цілеспрямованість і воля, принциповість і професіоналізм, доброзичливе ставлення до колег здобули професору Б. Ф. Мазорчуку заслужений авторитет в університеті, науковій спільноті України. За досить короткий час кількість дослідників впливу зовнішніх негативних факторів на вагітну і новонародженого на кафедрі значно зросла і цією проблемою під керівництвом професора Б. Ф. Мазорчука почали займатися акушери-гінекологи не тільки в Україні, але й за її межами. Виник і поступово розвинувся важливий науковий напрямок, склалася самобутня акушерсько-гінекологічна школа. Під керівництвом Мазорчука Б. Ф. підготовлено 2 доктори медичних наук і 15 кандидатів.

    Яскравість вченого широкого діапазону, клініциста й організатора, який щедро передавав свої знання та досвід молоді, поєднувалась у Бориса Федоровича з педагогічним талантом. Йому були притаманні професіоналізм, працелюбність та велика душевна теплота, що завжди збирало навколо нього талановитих молодих вчених, аспірантів та студентів. Він заряджав їх великою любов’ю до професії, постійно працював над удосконаленням форм та методів викладання у медичному ВУЗі. Професор Б. Ф. Мазорчук був членом спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій з хірургії, дитячої хірургії, акушерства та гінекології при Вінницькому національному медичному університеті імені М.І. Пирогова. Як знаний фахівець у галузі акушерства та гінекології професор Б. Ф. Мазорчук брав активну участь та виступав на науково-практичних конференціях, українських і міжнародних з'їздах та конгресах, зокрема на IX Європейському конгресі за розробку своєї докторської дисертації «Вплив зовнішніх негативних факторів на вагітну і новонародженого» він отримав премію і нагороду.

    За багаторічну педагогічну, наукову та суспільну працю неодноразово нагороджений Почесними грамотами, почесними знаками «Відмінник охорони здоров'я», «Винахідник СРСР» та багатьма медалями. Довгі роки був членом редакційної колегії чотирьох наукових фахових журналів, членом Республіканської проблемної комісії з акушерства і гінекології, головою асоціації акушерів-гінекологів Вінницької області, членом Спілки журналістів України.

    Усі, хто знав Бориса Федоровича, любили і поважали його як інтелігентну, високоерудовану, талановиту, чуйну і порядну людину. Борис Федорович був щиро закоханий в живопис. Його приватна колекція багата художніми полотнами відомих митців Вінничини.

    У ці скорботні дні висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять про Бориса Федоровича Мазорчука, видатного вченого, лікаря, педагога, назавжди збережеться в наших серцях.

    Президія ГО «Асоціації акушерів-гінекологів України»