• English
  • Ukrainian
  • Громадська організація«АСОЦІАЦІЯ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ
    УКРАЇНИ»

    Шановні колеги!


    25 січня в м. Києві ми з Вами зустрічались з двома непересічними особистостями, професіоналами, лідерами європейського акушерства та друзями нашої Асоціації – Prof. Jacky Nizard (професором кафедри акушерства та гінекології університету Сорбонна, Hôpital Pitié Salpêtrière, Service Maternité), чинним Президентом EBCOG та Віце-президентом Європейської асоціації акушерок (EMA), Ms. Agnès Simon (старшою акушеркою, ризик-менеджером та оперативним координатором Університетської лікарні Париж Схід). Зустріч проходила в рамках нового формату навчально-просвітницьких заходів започаткованих Асоціацією Акушерів і Гінекологів України – Міжнародного майстер класу “Зустріч з експертами”. На запрошення керівництва ГО «ААГУ» захід відвідала також Dr. Virginija Dambrauskaite, представник офіційної делегації Європейської Комісії в Україні з питань охорони здоров’я та соціальної політики (Policy Officer Health and Social Policies Support Group to Ukraine, Delegation of the European Union to Ukraine), яка високо оцінила організаційний та професійний рівень науково-практичного семінару та тривалу копітку роботу нашої Асоціації, щодо імплементації найвищих стандартів якості медичної освіти в Україні.

    Формат одноденних семінарів було обрано з урахуванням європейського досвіду та Ваших побажань, тому що ми намагаємось іти в ногу з реаліями сьогодення, коли за браком часу та існуючим графіком роботи практикуючі лікарі не завжди можуть відвідувати тривалі навчальні заходи, конференції та семінари, втрачаючи не тільки гроші необхідні на дорогу, проживання та реєстрацію, але й полишаючи свої робочі місця і пацієнтів, що також супроводжується матеріальними і нематеріальними збитками. При цьому, ми намагаємось мінімізувати вартість участі, враховуючи різні категорії – практикуючі лікарі, молоді лікарі, лікарі-інтерни, акушерки та гнучкий графік, що дозволяє зацікавленим особам потрапити на майстер-клас за суто символічний реєстраційний внесок, на відміну від переважної більшості різного роду конференцій та семінарів, що проводяться цілою низкою приватних організаторів і новоутворених «професійних» товариств. Завдання Асоціації згідно статуту і нашого щирого переконання полягає в просвітницькій діяльності, а не створенні «слушного приводу» для того, щоб заробляти на наших колегах та залучати при цьому якнайбільше фінансів від низки зовнішніх спонсорів в обмін на ледве приховані рекламні послуги усім зрозумілого зразку та гатунку.

    Майстер-клас було присвячено питанням індукції та ведення пологів з точки зору Французького Коледжу Акушерів і Гінекологів, лікуванню слабкості пологової діяльності, профілактиці та боротьбі з масивними післяпологовими акушерськими кровотечами, оптимізації показань до кесарського розтину та методик його проведення, ролі акушерок та командній роботі в пологовій залі. Обраний формат заходу передбачав невелику кількість учасників (до 150) і невелику залу з метою створення передумов для професійної дискусії у вигляді відповідей на питання та обміну досвідом. Завдяки цьому зустріч була інтерактивна й цікава та поєднувала доповіді запрошених експертів з активним обговоренням присутніми існуючих в Україні практик та наявних проблем і їх порівнянням з клінічними підходами у Франції та інших країнах Європейського співтовариства. Причому, дискусійна складова виявилась не менш цікавою, ніж самі презентації запрошених експертів і отримала найвищі рейтинги при аналізі рівня задоволення учасників семінару.

    Наприкінці майстер-класу ми отримали 151 заповнену анкету «зворотнього зв’язку», що були роздані усім учасникам при реєстрації, де кожен міг абсолютно анонімно висловити свої враження від семінару, задоволення чи навпаки, сильні та слабкі сторони наукової програми та організації заходу, відзначити свої зауваження та побажання на майбутнє. Така форма активного залучення учасників до обговорення й оцінювання наукових і освітніх заходів є обов’язковою умовою акредитаційного процесу для постійно-діючого медичного навчання і професійного розвитку в європейському медичному просторі, отже ми, перш ніж звертатись за сертифікацією наших науково-практичних івентів у відповідні європейські структури, вирішили дослідити стан речей, проаналізувати та виправити наявні помилки задля забезпечення найвищої якості заходів, що проводяться і будуть проводитись в нашій країні під егідою Асоціації Акушерів і Гінекологів України.

    З детальним аналізом колективної думки і рівнями задоволення від майстер-класу Ваших колег Ви можете ознайомитись у окремому документі (тут). В цілому, 94% опитаних відмітили, що майстер-клас задовільнив їх освітні цілі та очікувані навчальні результати, 100% вважає, що представлена програма була добре збалансована та підтверджена чинними науковими даними, за винятком кількох осіб, що не змогли визначитися, 97% згодні, що подана інформація не мала комерційного чи іншого підтексту, та жоден з учасників не зміг навести приклад необ’єктивної презентації на цьому заході. 100% опитаних вважають відвіданий захід корисним для їх професійної діяльності, що є найбільшою нагородою для організаторів і надихає нас на підготовку та проведення таких зустрічей в подальшому. Серед найбільш поширених зауважень переважали недоліки організаційного характеру, а саме: маленький зал, нестача вільних місць та навушників для синхронного перекладу, відсутність блокнотів і ручок, а також замалі кава-брейки. Ми з вдячністю приймаємо Ваші зауваження, що допоможуть зробити наші спільні заходи ще цікавішими і кориснішими для усіх, проте нагадуємо, що головна мета майстер-класів – це можливість безпосереднього спілкування та професійних дискусій з провідними фахівцями з України та світу, а отже знання іноземних мов (хоча б однієї з найбільш поширених в Європі) є обов’язковою передумовою Вашого професійного визнання колегами з інших країн. Реєстрація на наступні майстер-класи буде здійснюватись онлайн і припинятись не менш ніж за тиждень до початку заходу, що дасть можливість розрахувати точну кількість місць і комплектів навушників. Блокноти і ручки зазвичай є в достатній кількості у кожного практикуючого лікаря. Щодо кава-брейків – звичайно можливо збільшити їх кількість та наповнення, піднявши вартість реєстраційного внеску, проте це не захистить «права усіх учасників» на каву в очах і вчинках більш швидких і наполегливих колег, а ввічливість, інтелігентність та суспільна свідомість нажаль не є «вірусним захворюванням», й через це не набуває характеру «епідемії» ні під час просвітницьких заходів, ні протягом повсякденного життя. Отже, давайте працювати над «помилками» разом.

    Коли акушеру кликати лікаря, або Як відбуваються пологи у Франції.

    Післяпологові кровотечі: як їм запобігти, як їх розпізнати і зупинити?.

    Індукція пологів, окситоцин, кесарів розтин: як знизити ризики?.

    Запрошуємо Вас і Ваших колег долучатись до більш активної участі в підготовці та проведенні міжнародних семінарів у майбутньому та пропонувати тематики наших наступних професійних зустрічей.


    З Повагою,

    Організаційний комітет